Wat is natuurcoaching?

Natuurcoaching is de natuur als coach. Een vorm van coaching van mensen, met inzet van de natuur. Als werkinstrument, als setting, als spiegel. Terugkeer naar en connectie met de natuur, en vooral, met het eigen natuurlijke wezen.

In haar boek “Natuur als Coach, vakgebied in BLOEI” onderscheidt drs. Yoke de Wilde negen disciplines: wandelcoaching, natuurwijsheid, coachen met bomen, coachen met paarden, coachen met honden, outdoorcoaching, tuintherapie, biologie en de sjamanistische invalshoek1.

De natuurcoaching bij Elkar is een mengeling van natuurwijsheid en outdoorcoaching, aangevuld met qi gong-training in de natuur.

Onder natuurwijsheid verstaan we “gebruik maken van natuurlijke elementen en de natuur als spiegel en metafoor”. Natuurlijke elementen zoals de seizoenen, de levenscyclus, bomen, zaden, bloemen… worden regelmatig ingezet. Het kan zowel binnen als buiten: we werken met foto’s, met tekeningen of gaan buiten in een bos rondlopen.

In de outdoorcoaching leer je outdoorvaardigheden. Zoals een tent of tarp opzetten, een kaart lezen, een kompas gebruiken… met als doel je vaardigheden om bewust in de natuur te verblijven, met respect voor de natuur.

Ik vul dat aan met meditatie en qi gong, met als doel rust in het hoofd en ontspanning in het lichaam te trainen, de energiestromen te reguleren en zo nog meer contact met het eigen natuurlijke wezen te maken.

Welke discipline iemand ook kiest om zich in te ontwikkelen, ze zijn allemaal even waardevol en zijn een bron van inspiratie voor elkaar. Want waar het in wezen om gaat, is mensen voeling te doen krijgen met zichzelf: rust, heling, groei, richting, zelfbewustzijn, vertrouwen, levensgoesting, spirituele ontwikkeling.

De keuze van discipline is puur persoonlijk en hangt samen met de authenticiteit van de coach en waar die zich bevindt op zijn pad op dat moment. De coach die een cliënt kiest, heeft daar ook mee te maken: welke vorm van natuurcoaching trekt iemand aan en bij welke coach voelt die zich veilig, op dat moment. Bewust leg ik nadruk op “op dat moment”, want als er één constante is in de natuur, is het dat alles altijd in beweging is en verandert. Het is perfect normaal dat iemand kiest voor dat wat op dat moment het beste voelt, en dat op een later moment iets anders het beste voelt. Daarom bied ik altijd een “intakemoment” aan. Het moet matchen tussen coach en cliënt, en de coach moet van waarde zijn voor de cliënt.

Samengevat: natuurcoaching is coaching voor persoonlijke ontplooiing, in de natuur, met de natuur als werkmiddel.

landscape-403165.jpg