Train de trainer

Train de trainer

Het is uiteraard niet altijd voor iedereen even zichtbaar wie degene is die training/coaching aanbiedt en waar die persoon mee bezig is. In deze bijdrage vertel ik waar ik mee bezig ben en waar ik naartoe wil. Welke trainingen en opleidingen ik gevolgd heb en volg.

Elkar combineert drie activiteiten: qi-training, natuurcoaching en aanleren van basisoutdoorvaardigheden. In elk van de domeinen train ik mezelf en word ik getraind. Voor de qi-training: ki-workshops in Nederland, training bij Zhen Wu, training bij Yves Verbeeck en de opleiding Medische Qi Gong bij het Opleidingsinstituut voor Traditionele Chinese Geneeswijzen. Voor de natuurcoaching: de opleiding in Nederland. Voor de outdoorvaardigheden: deelname aan activiteiten van Hiking Advisor, de opleiding Zelfstandig Bergwandelen van de Bergsportvereniging Provincie Antwerpen, de opleiding outdoor-EHBO bij Outward Bound Belgium en veel, vooral veel, praktijkweekends en trekkings in de Ardennen of andere glooiende gebieden. Weldra komt de cursus Installatietechnieken bij Nature en stilaan train ik ook, samen met andere ambitieuze leden van Hiking Advisor, voor de toelatingsproef om Instructor Mountain Walking and Trekking te worden.

Er is nog meer: wekelijks train ik bij mijn persoonlijke coach Dave Cerpentier: stretching, buikspieren, looptraining, krachttraining.. Hij volgt alles op wat ik doe. Sinds een paar weken heb ik de auto ingeruild voor een geweldige fiets. Ondertussen fiets ik gemakkelijk 500 kilometer per week. Het is de bedoeling dat ik over een paar maanden ook gemakkelijk 5 tot 10 kilometer kan joggen.

Via Dave leerde ik Ian King en zijn praktijk “King Sports International” (KSI) kennen, een Amerikaans expert in voorbereiding van atleten op wedstrijden. King traint de trainers, coacht de coaches, zodat zij nog beter worden, en daardoor hun klanten op hun beurt nog beter getraind worden. De trainers worden niet enkel getraind in hun technieken, hun eigen conditie en soepelheid, maar ook in hoe hun praktijk uit te bouwen en welk businessmodel matcht met de filosofie van KSI. Ik was al langer gecharmeerd en geïntrigeerd. Nu heb ik de stap gezet om zelf bij KSI in de leer te gaan, precies omdat de filosofie zo matcht met de mijne, en dus met die van Elkar. En ikzelf moet nog veel leren op vlak van bedrijfsorganisatie en marketing. Ik had nooit gedacht dat ik ooit in de leer zou gaan bij een Amerikaan! Maar ik had ook nooit gedacht dat ik ooit Chinese Geneeskunde zou gaan studeren…

“Let goed op waar je jezelf in traint”, is één van de uitspraken die ik honderden keren herhaald heb het voorbije halve jaar in al mijn sessies en in mijn werk als “WIJ-coach”: train jezelf in de dingen waar je goed tot uitstekend in wil worden. Blijf onderhouden waar je al goed in bent, en geef extra aandacht aan wat nog beter kan en begin met dat wat je nog wil maar nog niet doet. Elk van ons kan training gebruiken. Nooit is het af. Soms zijn we trainer, soms worden we getraind. Ook wanneer we anderen trainen, worden we tegelijkertijd getraind door degenen die we trainen. Zij zijn immers een spiegel en tonen ons waar het beter kan. Zo zijn we ook trainers wanneer we getraind worden.

En dat is wat ik zo geweldig vind aan hoe mijn dagen er momenteel uitzien: veel training, veel studie, veel shen gong (training van de geest), veel ontspannings- en loslaattraining. En veel genot van verblijf in de natuur. Dat zorgt voor balans. 

Ik wil immers getraind zijn. Lichamelijk, mentaal en spiritueel getraind. Omdat ik daar rustig en ontspannen van word, en dat is voor mij de krachtigste manier om andere mensen te trainen: in rust en ontspanning.